2:28 pm - Pátek Červenec 20, 2018

Výroba masa loni klesla, ceny stouply

PRAHA – Čeští zemědělci vyrobili v roce 2011 o zhruba šest procent méně masa než  v roce 2010. Za maso ale dostali víc peněz, nejvíce u kuřat, a to   o 8,5 procenta.  Informoval o tom  v pondělí ve své tiskové zprávě Český statistický úřad.

 

Dotace podporují rostlinnou výrobu

O dvou hlavních vlivech na nižší produkci masa hovoří podrobně v tiskové zprávě expert Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.  “V první řadě je to větší orientace zemědělců na rostlinnou výrobu a růst cen obilovin a řepky. Většina dotací pro zemědělce je dále vázána na plochu, což podporuje především rostlinnou výrobu,” informoval Jiří Hrbek. Dodal, že pokles v živočišné výrobě ovlivňuje i trvalý a stále rostoucí dovoz masa a masných výrobků ze zahraničí.

Masa vyrobili méně, mléka více

Výroba hovězího masa, včetně telecího, se loni meziročně snížila o 2,9 procenta. U býků pokles činil 4,3 procenta, u krav 0,8 procenta. Ceny jatečného skotu se přitom v uplynulém roce meziročně zvýšily ve všech kategoriích: u býků a krav o 4,8 %, u telat o 4,2 % a u jalovic o 3,6 procenta.

Vepřového masa vyrobili zemědělci vloni ve srovnání s rokem 2010 o 4,7 procenta méně a prodávali v roce 2011 maso o 3,8  procenta dráž než v roce 2010. Výroba drůbežího masa v roce 2011 meziročně poklesla o 9,6 procenta a cena, za kterou je zemědělci prodávali, vzrostla  o 8,5 procenta.

Nárůst zaznamenala jen výroba mléka. Ta vloni dosáhla objemu 2 303,9 milionů litrů, zvýšila se tak o 2,3 procenta.

Zdroj textu: Media Press Servis ROL.CZ/Emil Szirmai

Zdroj fotografie: Sxc.hu

Filed in: Česko

Comments are closed.