7:26 am - Neděle Červen 24, 2018

Sýrie: Zraněné novináře se podařilo propašovat z Homsu do bezpečí

BEJRÚT – Novináři Paul Conroy a Edith Bouvierová, kteří byli minulý týden zraněni během ostřelování syrského Homsu, jsou v bezpečí. Z obleženého města se je podle agentury Reuters podařilo tajně propašovat do Libanonu.

Zničená syrská města (Ilustrační foto)

Minulý týden ve středu zabil v improvizovaném novinářském centru v homské čtvrti Bábá Amr výbuch šrapnelu vypáleného syrskými vládními jednotkami žurnalisty Marie Colvinovou a Remiho Ochlika. Conroy s Bouvierovou, kteří tam byli také, utrpěli vážná zranění.

Od toho dne také probíhala jednání o evakuaci zraněných novinářů i o odvozu těl obou jejich mrtvých kolegů, na kterých se podílela Francie, Polsko i Červený kříž. Tyto pokusy ale selhaly. V úterý ráno pak nejmenovaný diplomatický zdroj sdělil, že Paul Conroy byl propašován bezpečně ze Sýrie do Libanonu. O záchraně Bouvierové informovala syrská opozice. Stanice BBC ale uvádí, že není známo, kde se tato francouzská novinářka nyní přesně nachází.

V Homsu bude ještě hůře

Conroye a Bouvierovou se už v pondělí pokoušel evakuovat syrský Červený půlměsíc, ale podle některých informací se oba novináři báli, že by se mohli touto cestou dostat do rukou syrskému režimu.

V noci z pondělí na úterý se k Homsu začali přemisťovat příslušníci elitní čtvrté obrněné divize, které velí bratr prezidenta Bašára Asada Mahír. Očekává se, že situace v obléhaném městě se proto ještě zhorší.

OSN odhaduje, že během povstání, které začalo loni v březnu a trvá tak v podstatě rok, zahynulo 6200 lidí, převážně civilistů. Stoupenci syrské opozice udávají více než 7600 obětí. Počet mrtvých ale každým dnem stoupá a o skutečném počtu obětí se navíc dá pouze spekulovat, protože žádný z uváděných údajů nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Zdroj foto: Wikimedia Commons

Filed in: Asie, Svět

Comments are closed.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close